Sıkça Sorulan Sorular »  Söküm Esnasında Doğabilecek Tehlikeler Nelerdir?

17 Nisan 2017

Endüstriyel söküm hizmetleri işi, ekonomik ömrünü tamamlamış hava taşıtları, karayolu ve demiryolu taşıtları, deniz taşıtları ile aktivitesini sonlandırma kararı alınan fabrika ya da işletmelerin çevreye uyumlu bir şekilde ekonomiye geri kazandırılması işlemidir. Söküm hizmetleri ülke ekonomisine katkı sağlarken bu hizmet esnasında çevreyi tahrip etme riski de göz ardı edilmemesi gereken bir husustur. Oluşabilecek atıkların türleri ve miktarının belirlenmesinin ardından kaynağında etkisinin azaltılması, işçi sağlığı için gerekli tedbirlerin alınması, atık yönetim planlarının hazırlanması, geri dönüştürülebilecek materyallerin seçimi ve bunlar için uygun proseslerin belirlenmesi işlemleri sürdürülerek söküm gerçekleştirilir.

Faydaları; DOĞRU SÖKÜM UYGULAMALARINDA

  • Söküm hizmetlerinin yasal mevzuatlara uygun olarak yapılması ile çevre ve insan sağlığına zarar veren etkiler minimize edilmiş olur.
     
  • İlgili sektörlere yedek parça temini söz konusu iken farklı sektörlere de ikinci el malzeme edindirme söz konusu olacaktır.
     
  • Alüminyum ve çelik gibi önemli hammadde metallerini, her sektörde kullanım sağlanması üzerine yeniden işlenmesi ve şekillendirilmesi üzerine yüksek oranlarda kazanma imkanı doğar.

Zararları; HATALI SÖKÜM UYGULAMALARINDA

  • Söküm hizmetlerinin yasal mevzuatlara uygun olarak yapılmaması ile çevre ve insan sağlığına zarar verecek birçok etki oluşur. Makine yağları, ağır metaller, asbest, PAH, PCB ve diğer zehirli maddelerin uygunsuz sökümü esnasında çevreye yayılarak sağlığı tehdit etmesi mümkündür.
  • Yüksek miktarda hafriyat atığı çıkabilir, nakliye ve hafriyat sahası ihtiyacı doğabilir.

Bu çalışma kapsamında gemi sökümü, sırasında oluşan atık türlerinin, miktarlarının belirlenmesi, bu atıkların kaynakta azaltılması, geri dönüştürülebilen materyallerin kazanılması, çevresel etki olarak, çevre kirliliği, iş ve işçi sağlığı açısından etkileri incelenerek bertarafının nasıl yapıldığı ve yapılması gerektiği saha çalışması yapılarak araştırılmıştır.

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;

  • Söküm hizmetleri yasal mevzuata uygun olarak sürdürülmelidir.
  • Söküm tesisleri dışında söküm işlemi yapılmamalıdır.
  • Söküm tesisi ve çevresinde oluşabilecek tüm risklere karşı tedbirler alınmalıdır.

21 defa görüntülendi.